AΡ.ΠΡΩΤ.:1258
Αθήνα: 12/07/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προστέθηκε στο επάγγελμά μας ??

Δυστυχώς άλλος ένας εργαζόμενος προστέθηκε στο μεγάλο και επιβαρημένο κατάλογο των ανθρώπινων απωλειών για τον Κλάδο μας.
Μηχάνημα Έργου Περονοφόρο ανυψωτικό τύπου ΚΛΑΡΚ ανετράπη και καταπλάκωσε τον εργαζόμενο που ήταν πάνω σε αυτό στο Βιομηχανικό Πάρκο Χανίων .
Ο εργαζόμενος ανασφάλιστος, αδήλωτος αλλοδαπός και χωρίς την απαιτούμενη Άδεια που προβλέπει η Νομοθεσία για τον χειρισμό του Περονοφόρου ΚΛΑΡΚ .
Οι ευθύνες του εργοδότη εγκληματικές ,καθώς η εν λόγω πρακτική που επέδειξε είναι πλέον κανόνας στο σύνολο της Χώρας μας.Κανένας σεβασμός στην εργατική νομοθεσία, κανένας σεβασμός πρόληψης σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που η Ελληνική Πολιτεία τα έχει « στον αυτόματο πιλότο» χωρίς σχέδιο, χωρίς πλαίσιο.
Δεν δημιουργεί Αρχές και Κανόνες που θα διέπουν εργοδότες και εργαζόμενους ,με αποτέλεσμα την πλήρη ασυδοσία της εργοδοτικής πλευράς ,δημιουργώντας ένα εργασιακό τοπίο δυσμενές και άκρως επικίνδυνο στην εργασιακή δραστηριότητα του Κλάδου μας.
Kαταγγέλουμε την συνεχόμενη εργοδοτική εγκληματική αμέλεια στους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας, που επιδεικνύουν το σύνολο των επιχειρήσεων στο εργασιακό περιβάλλον του Κλάδου μας.
Καταγγέλουμε την παντελή Κυβερνητική αδιαφορία στο να μην πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι για την πρόληψη και την αποφυγή θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.
Καταγγέλουμε επίσης την μη δημιουργία πλαισίου που θα δώσει καλύτερη ,αξιόπιστη και πιο ασφαλή καθημερινότητα στην εργασιακή δραστηριότητα ,που είναι ο χειρισμός των μηχανημάτων έργου.
Αυτό το δυσάρεστο γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τα λεγόμενα της Ομοσπονδίας μας ότι το επάγγελμά μας είναι ιδιαίτερο , ποικιλότροπο και άκρως επικίνδυνο. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη διασφάλιση στους κανόνες αξιοπιστίας και ικανότητας για την απόκτηση της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Απαιτείται συνεχής κατάρτιση, εξειδίκευση και πιστοποίηση κατάλληλων προσόντων για τους χειριστές μηχανημάτων έργου.
./.
-2-
Δεν είναι τυχαίο που το επάγγελμά μας καταγράφει πρωτιά στα εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα και κυρίως σε αυτά τα μηχανήματα έργου που κάποιοι τα θεωρούν μικρά και ακίνδυνα .Θεωρούν ,λοιπόν, ότι είναι εύκολος και αμελητέος ο χειρισμός τους με συνέπειες δυστυχώς τραγικές ,έχοντας αντίθετα αποτελέσματα με σοβαρούς τραυματισμούς και μεγάλα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Η Ομοσπονδία μας χτυπάει το καμπανάκι του ΑΜΕΣΟΥ κινδύνου στο αρμόδιο Υπουργείο ενόψει και της αναθεώρησης της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και θα πρέπει να προσέξει να μην σπείρει ανέμους και θερίσει θύελλες.
Χρειάζεται να γίνουν όλες εκείνες οι κατάλληλες ενέργειες διασφάλισης ενός αξιόπιστου ,υγιούς και δίκαιου πλαισίου που θα προσφέρει απόλυτη ασφάλεια στην πορεία του ενός από τους πιο παραγωγικούς και αναπτυξιακούς Κλάδους της Πατρίδας μας ,επενδύοντας όμως στην ασφάλεια των εργαζόμενων χειριστών.
./.

Τέλος πιστεύουμε ότι θα έρθουν στο φως όλα τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν , όσο ψηλά και αν βρίσκονται, ώστε να γίνει αυτό το σημαντικό βήμα που θα δείχνει ότι στον Κλάδο μας κάτι αλλάζει.?

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Γ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ. ΧΑΤΖΑΚΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
& ΚΟΙΝ.ΑΛΛ/ΓΥΗΣ
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
TΗΛ.213-1516650,1516011,213-1516346,
ΦΑΞ: 210-3214310- Σταδίου 29-Αθήνα
2.E.K.XANIΩΝ
3.ΣΩΜΑΤΕΙA ΜΕΛΗ ΜΑΣ