ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 127/09-03-2018

ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε. – ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 85 ,ΤΚ 104 38

ΤΗΛ. 2105237318 – FAX: 2105227823,  EMAIL : oxmee1955@gmail.com

…………………………………………………………………………………………………………

Αριθμ.Πρωτ:  1317                                                                                  ΑΘΗΝΑ:     05/10/2018.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ     ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ                 

Προς

Όλα τα σωματεία –μέλη της δύναμης  της  Ομοσπονδίας

Έδρα τους 

ΘΕΜΑ:Κυβέρνηση – Συμβάσεις- Ομοσπονδία.

Συνάδελφοι,    

H Kυβέρνηση  ισχυρίζεται  ότι επιθυμεί την αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας ,έτσι όπως προϋπήρχε το 2009.

Η απάντησή μας είναι η εξής: Ας  επαναφέρει το αντίστοιχο νομοσχέδιο του 2015 ,που το απέσυραν άρον-άρον μετά το  τράβηγμα του αυτιού  από την ΤΡΟΪΚΑ, που δεν επέτρεψε  στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να το νομοθετήσει.

Ούτως ή άλλως  «ΠΕΔΙΟ ΛΑΜΠΡΟ» πλέον η επαναφορά του νομοσχεδίου του 2015 για την αποκατάσταση της συλλογικής κανονικότητας, εφόσον ο κυβερνητικός ισχυρισμός πως «βγήκαμε από τα μνημόνια» ισχύει!!

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη από αυτήν που θέλει να επιδείξει  εντέχνως η Κυβέρνηση .

Κάνει ακριβώς αυτό που έκαναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις .Επιθυμεί να είναι ο κύριος ρυθμιστής .Αυτός –δηλαδή- που θα επιβάλλει  τους ρυθμιστικούς ,οικονομικούς κανόνες ,που θα διέπουν  εργοδότες και εργαζόμενους.

Μάλιστα το απέδειξε  με τον πιο σαφή τρόπο με την κήρυξη υποχρεωτικών των  συμβάσεων σε  τρείς Κλάδους ,αυτούς των Τραπεζοϋπαλλήλων ,των Ναυτιλιακών Πρακτόρων  και των Ξενοδοχοϋπαλλήλων .

Συμβάσεις που οι οικονομικοί τους όροι από την μια δεν έχουν κόστος στην αγορά  εργασίας  και από την  άλλη δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες .Επί της ουσίας αποφασίζουν  για εμάς χωρίς εμάς.

Η Κυβέρνηση πρέπει  να καταλάβει πως ο θεσμός  των συλλογικών  διεργασιών δεν επιλύεται  με κυβερνητικά, επικοινωνιακά παιγνίδια  που στόχο έχουν , για άλλη μια φορά , την εξαπάτηση των δυνάμεων της εργασίας.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας ,γνωρίζοντας το δύσκολο νομοθετικό περιβάλλον που υπάρχει στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων  και καταγράφοντας  ότι  δεν υπάρχει η πραγματική  και ουσιαστική Κυβερνητική βούληση  για τον ορθολογισμό τους, έχει ξεκινήσει την διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου  που θα έχει  αναφορά στις τέσσερις συλλογικές συμβάσεις  που υπογράφουμε ,αυτές της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, των ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ-ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ, των ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΠΕΤΡΑΣ- ΧΩΜΑΤΟΣ , ΜΑΡΜΑΡΟΥ και των ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.

Η προσπάθειά μας είναι  να διαμορφώσουμε  συμβάσεις  που θα καλύπτουν  τις ανάγκες  των συναδέλφων χειριστών  στις σημερινές συνθήκες  .

Επειδή δεν υφίσταται  ο νομοθετικός  δρόμος που διεκδικούμε από την Κυβέρνηση  για τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων  η Ομοσπονδία θα ακολουθήσει  τον δρόμο του Ο.ΜΕ.Δ. ,δηλαδή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς      

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.