Aριθμ.Πρωτ.: 1345 Αθήνα : 12/04/2017
ΠΡΟΣ
1.-ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κα ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
ΤΗΛ.210 3368252,ΦΑΞ:210-3244377

ΣΤΑΔΙΟΥ 29 -ΑΘΗΝΑ
2.- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΗΛ.213 1516011,1516564,Φ:210-3214310

ΣΤΑΔΙΟΥ 29 -ΑΘΗΝΑ
3.- ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΗΛ. 210-6969013,6969122,ΦΑΞ:210-6969010
Αμαλιάδος 17-ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Καταγγελία κατά της ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε για την μη επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων χειριστών μηχ/των έργου που διεκδικούν το αυτονόητο για ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην εργασία τους.

Κυρία Υπουργέ,
Κύριοι,
Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι συνάδελφοί μας χειριστές στην εταιρεία ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε. στην ΑΜΦΙΣΣΑ.
Δυστυχώς η καθημερινή τους εργασία ,αυτή του χειρισμού μηχ/των έργου ,πραγματοποιείται κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες χωρίς να τηρούνται οι βασικοί κανόνες Υγείας και Ασφάλειας με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού και μάλιστα θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος.
Κάθε μέρα που περνάει οι συνάδελφοί μας παίζουν την ζωή τους κορώνα –γράμματα κάτω από την αδιαφορία και την πίεση της εν λόγω εταιρείας.
Οι συνάδελφοί μας βρήκαν το σθένος και το θάρρος και μας κατήγγειλαν πριν από καιρό τις σοβαρές παραβιάσεις σε θέματα ασφάλειας που διενεργούνται στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο και εμείς με την σειρά μας αναλάβαμε να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ,καθώς και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, ώστε να προβούν στους κατάλληλους ελέγχους με απώτερο στόχο να συμμορφωθεί η εταιρεία ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε. και να αποτυπώσει τους κανόνες που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» όμως η εν λόγω εταιρεία ,όσον αφορά τις υποδείξεις και τις υποχρεώσεις που τις επέβαλλαν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Και ,σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και σκληραίνει τη στάση της τώρα απέναντι στους συναδέλφους, που αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν λόγω μη τήρησης της νομοθεσίας αλλά και μη τήρησης των υποδείξεων που επέβαλλε στην εταιρεία η Επιθεώρηση Μεταλλείων.
Έτσι, λοιπόν , όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να διαμορφώσει καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας αλλά χρησιμοποιεί και άλλες Πρακτικές ,αυτές της εκδίκησης και των αντιποίνων σε όσους αντιδρούν και διεκδικούν το αυτονόητο.
Δηλαδή να γυρίζουν σώοι και ασφαλείς στην οικογένειά τους!!
Και η απόδειξη περίτρανη .Η διοίκηση της εταιρείας επέβαλε πέντε (5) ημέρες αργία στον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Χειριστών Ν .Άμφισσας και εργαζόμενο στην ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε. μετά από αβάσιμες και ανυπόστατες καταγγελίες
Η δικαίωση όμως του συναδέλφου μας , στην πλεκτάνη που είχε στηθεί ,ήρθε από την τοπική Επιθεώρηση που τον δικαίωσε και απέρριψε την ποινή των πέντε ημερών με ομόφωνη απόφαση.
Καταγγέλλουμε την εταιρεία ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε. για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί και που μας γυρίζουν πίσω σε άλλες εποχές.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εν λόγω εταιρεία ΣΗΜΕΡΑ κιόλας ,γιατί αύριο ίσως έχουμε δυσάρεστα γεγονότα.
Με τιμή
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ
ΚΑΙ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ. ΧΑΤΖΑΚΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.ΓΣΕΕ
2.ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
3.Ο.Μ.Ε.
4.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΛΠ.ΜΗΧ/ΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
5.ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΔΥΝΑΜΗΣ Ο.Χ.Μ.Γ.Ε.