ΑΘΗΝΑ:  15/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Δυστύχημα στα Τέμπη  – Νόμος  Άδωνη Γεωργιάδη για τα μηχανήματα έργου 2ης ειδικότητας.

            Η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος (Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.) με αίσθημα μεγάλης ευθύνης, με απόλυτο σεβασμό στο βαρύ πένθος που βιώνουμε όλοι μας και αφού άφησε να περάσουν αρκετές ημέρες από το δυστύχημα, θα ήθελε να τοποθετηθεί τόσο για το τραγικό συμβάν του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όσο και για τις προεκτάσεις και τα αίτια αυτού.

            Έχει καταστεί σαφές ότι ορισμένα από τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν ευθεία σχέση με την επάρκεια ή μη της εκπαίδευσης των εργαζομένων και για τον λόγο αυτό άπτονται άμεσα με τον επάγγελμα του χειριστή, που πλήττεται βάναυσα από τον νόμο 4982/2022 του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.

            Εξ αρχής θέλουμε να εκφράσουμε την βαθειά μας θλίψη, καθώς  και την οργή μας  για την ανείπωτη τραγωδία.

            Είμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για να αποτυπωθούν με απόλυτη  καθαρότητα και σαφήνεια τα αίτια του δυστυχήματος, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους, κυριολεκτικά σε όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται πολιτικά ή επιχειρησιακά.

Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο.

            Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια είναι αναφαίρετα δικαιώματά μας και θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση σε κάθε ευνομούμενο κράτος.

            Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι αυτά που βιώνουμε είναι τα αποτελέσματα μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους,  τους εργαζόμενους,  ως απλούς αριθμούς, αδιαφορώντας για την υγεία, την ασφάλεια, ακόμη και για την ίδια την ζωή τους.

            Βιώνουμε σήμερα τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, της μείωσης του εργατικού δυναμικού, της «εργολαβοποίησης»  της εργασίας, της κατάργησης της σταθερής απασχόλησης, της αποθέωσης του συστήματος απασχόλησης με «μπλοκάκια» (ακούσαμε ότι πολλοί από τους σταθμάρχες του δικτύου του ΟΣΕ εργάζονται με «μπλοκάκια»), της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών (διάλυση του ΣΕΠΕ ), της κατάργησης των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων.

            Στην τελευταία από τις ανωτέρω συνέπειες της επέλασης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, δηλ. στην κατάργηση των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων, θα ήθελε να σταθεί η Ο.Χ.Μ.Ε.Ε., καθώς η εν λόγω κατάργηση αποτελεί το κύριο εργαλείο της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης. Με την εν λόγω κατάργηση επιδιώκεται η απορρύθμιση

της απασχόλησης σε ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, προωθείται η ανειδίκευτη εργασία, ως εργασιακό πρότυπο που διευκολύνει την ελαστικότητα των όρων και συνθηκών εργασίας – σε βάρος των ειδικευμένων με σταθερά και σαφή εργασιακά καθήκοντα εργαζομένων – και διευρύνεται ο κύκλος των «απασχολήσιμων», που ανέκαθεν αποτελούσε την σταθερή επιδίωξη των επιχειρήσεων και των εργοδοτών.

            Όλοι τους επιθυμούν εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες, χωρίς δικαιώματα που εδράζονται σε πραγματικές εργασιακές ικανότητες, χωρίς εργασιακή εξασφάλιση. 

            Όλοι τους θέλουν εργαζόμενους για όλες τις δουλειές, εργαζόμενους για όλα τα θελήματα, εργαζόμενους «ευέλικτους» και ευάλωτους σε κάθε εργοδοτική αξίωση. Εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερη  ή και καμία ειδίκευση και εξειδίκευση.

            Εργαζόμενους που δεν θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης καλύτερων αμοιβών, που δεν θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

            Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να χειραγωγηθεί η αντίδραση και η αντίσταση των εργαζόμενων, να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη κερδοφορία, χωρίς «περιττά» εμπόδια από απαιτήσεις και διεκδικήσεις.

            Για αυτό και δεν τους ενδιαφέρουν τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα, δεν τους ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ζωές.

            Θέλουν απλά να βγαίνει η δουλειά, γρήγορα και φθηνά, παρακάμπτοντας κανόνες ασφάλειας , επαγγελματικά προσόντα , δεξιότητες, άδειες κ.λπ.

            Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την διερεύνηση και εμβάθυνση στα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών. Το ίδιο αποδείχθηκε, πρόσφατα, και από την θέσπιση τον Οκτώβριο του 2022 του νόμου 4982/2022 του ΑΔΩΝΗ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και ο οποίος αφορούσε τον κλάδο  των χειριστών.

            Στο κλάδο των χειριστών μηχανημάτων έργου, σε ένα επάγγελμα, δηλαδή,  με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, η Κυβέρνηση θέσπισε πρόσφατα την  δυνατότητα  να μην χρειάζεται η κτήση άδειας άσκησης  επαγγέλματος για την ειδικότητα  2, δηλαδή για τα γερανοφόρα και ανυψωτικά μηχανήματα έργου (Κλαρκ και καλαθοφόρα μηχανήματα μεταφοράς ανθρώπων)  με ανυψωτική δύναμη μέχρι 2,5 τόνους.

            Η Κυβέρνηση, δηλαδή, θέσπισε την δυνατότητα να ασκείται η συγκεκριμένη δραστηριότητα χειρισμού, μετά από ένα πρόγραμμα κατάρτισης του υποψηφίου, αμφίβολης αξιοπιστίας και σοβαρότητας, διάρκειας κάποιων ωρών.

            Ουσιαστικά με τον νόμο αυτόν η Κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα σε κάθε ανειδίκευτο εργαζόμενο να αυτοαποκαλείται «χειριστής» και να χειρίζεται μια σειρά πολύπλοκων και επικίνδυνων μηχανημάτων . 

            Η Ομοσπονδία μας έχει ενημερώσει, έγκαιρα και υπεύθυνα, την Κυβέρνηση, τον αρμόδιο Υπουργό ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, ότι, μετά την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τις συγκεκριμένες διατάξεις, είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς εργαζόμενους. Τότε, όμως, θα είναι πολύ αργά. Όπως ήταν πολύ αργά και με το δυστύχημα των Τεμπών.

            Το δυστύχημα των Τεμπών θεωρούμε ότι κατέστησε, μεταξύ άλλων, σαφές ότι όταν πρόκειται για εργασίες που έχουν μεγάλο δείκτη επικινδυνότητας, θα πρέπει αυτές να εκτελούνται από κατάλληλα και επαρκώς καταρτισμένους, ειδικευμένους και αδειοδοτηθέντες εργαζομένους. 

            Καλούμε την Κυβέρνηση, με αφορμή και αφετηρία το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις βασικές αιτίες πρόκλησής του, να  καταργήσει αμέσως τον νόμο 4982/2022 του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα (κλάρκ).

            Καλούμε την Κυβέρνηση όπως, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, να επανεξετάσει το όλο θέμα και θεσπίσει εκ νέου το σύστημα αδειοδότησης του χειρισμού των εν λόγω μηχανημάτων, έτσι ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων αυτών και ασφαλούς άσκησης του επαγγέλματος του χειριστή μηχανήματος έργου. 

Τώρα πριν να είναι αργά!

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ