ΑΘΗΝΑ:  06/04/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:  Εισαγγελική παρέμβαση τώρα για την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών στο εργατικό ατύχημα με την φονική ηλεκτροπληξία στην Εύβοια.

           Οργή, θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που μας κυριεύουν για ένα ακόμα εργατικό ατύχημα  ,όπου τρεις συνάδελφοί μας εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη τραυματισμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά και  από τη φονική ηλεκτροπληξία των 20.000 volt. 

Αμέλεια, ασυνέπεια και ανευθυνότητα είναι όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη μερίδα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων τους.

Αγνοούν συστηματικά και  επιδεικτικά  τη ζωή ,την υγεία, και την ασφάλεια των εργαζομένων, στο βωμό του κέρδους.

Σύμμαχος τους η ελληνική Πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαχρονικά,  που έχουν αφήσει ορθάνοιχτο Πλαίσιο αυθαιρεσίας στα θέλω των εργοδοτών.

Με λίγα λόγια τα εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα ζουν και βασιλεύουν και έχουν τις ευλογίες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Το εν λόγω θανατηφόρο ατύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει δυστυχώς όλες τις προηγούμενες αγωνιώδεις αναφορές και καταγγελίες της ομοσπονδίας μας για τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο μας, που τον έχουν καταστήσει να κράτα τη δυσάρεστη πρωτιά αυτή των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων, με συχνότητα δύο (2) εργατικά ατυχήματα το μήνα.

Για το εν λόγω εργατικό ατύχημα στην Εύβοια έχουν έρθει καταγγελίες προς την ομοσπονδία , πώς ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους που έχασαν την ζωή τους   ήταν απασχολούμενος στο γερανοφόρο μηχάνημα έργου που εκτελούσε εργασίες στο συγκεκριμένο έργο της ΔΕΗ  

Μας έχουν γίνει αναφορές χωρίς να είναι επιβεβαιωμένες,  πως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος που χειριζόταν το μηχάνημα έργου και έχασε τη ζωή του , δεν ήταν κάτοχος της απαραίτητης επαγγελματικής άδειας του χειριστή μηχανήματος έργου και άρα δεν είχε το ανάλογο επαγγελματικό προσόν για να χειριστεί το γερανοφόρο όχημα.

Αν πράγματι ισχύει αυτή η αναφορά και το επιβεβαιώσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με τους ενδελεχείς ελέγχους που θα διενεργήσουν, θα αποδειχθούν περίτρανα όλα αυτά που καταγγέλλαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πώς είναι μόδα οι εργοδότες να παραχωρούν τον χειρισμό μηχανημάτων έργου σε εργαζόμενους που δεν έχουν την απαραίτητη άδεια άσκησης επαγγέλματος του χειριστή μηχανήματος έργου.

Αυτή η πρακτική των εργοδοτών έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη αλυσίδα συνεχόμενων εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων.

Επιβάλλεται εδώ και τώρα η παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να ρίξει φως στα αίτια του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και  να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι.

Επιβάλλεται εδώ και τώρα να πραγματοποιούνται  συνεχόμενοι έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στο χειρισμό μηχανημάτων έργου.

Επιβάλλεται εδώ και τώρα περαιτέρω αυστηροποίηση με καινούριο τροποποιητικό  νομοθετικό πλαίσιο στο ήδη υπάρχων ΠΔ 113/2012 που  θα αντιμετωπίζει  και  θα διασφαλίζει των χειρισμό των μηχανήματων έργου καθώς και την αδειοδοτηση των χειριστών μηχανημάτων .

Θέλουμε σε έντονο ύφος να διαμαρτυρηθούμε και να διαμηνύσουμε πως τα μηχανήματα έργου δεν είναι συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, δεν είναι παιχνίδια που εξυπηρετούν τα θέλω και τις ορέξεις των εργοδοτών.

Τα μηχανήματα έργου είναι επικίνδυνα οχήματα και αυτοί που τα χειρίζονται θα πρέπει να είναι κάτοχοι συγκεκριμένης και ανάλογης άδειας με ιδιαίτερες ικανότητες,  οι οποίες θα πρέπει να πιστοποιούνται και να καταρτίζονται συνεχώς .

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Ε.Ε

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ