ΘΕΜΑ:  Πορεία διαπραγματεύσεων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Συνάδελφοι,  η Ομοσπονδία Χειριστών εδώ και 5 μήνες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδοτικούς συνδέσμους για συζήτηση και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στην Βιομηχανία, στα Τεχνικά  Έργα, στα Μεταλλεία και στα Λατομεία.

Ξεκινήσαμε τον γύρο των επαφών με την σύβαση των Τεχνικών  Έργων, όπου έχουμε πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τους εργοδότες.

Υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά τους ώστε να υπογραφεί σύμβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο και στους κανόνες που θα διέπει η σύμβαση εργοδότες και χειριστές και βοηθούς χειριστές.

Επιπλέον έχουμε συναντηθεί δυο φορές με τον εργοδοτικό σύνδεσμο του Σ.Ε.Β που έχει αναφορά σε όλες τις επιχειρήσεις της Βιομηχανίας.

Εδώ οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιο δύσκολες και μπαίνουν συνέχεια εμπόδια από την πλευρά του  Σ.Ε.Β

Οι παραπάνω διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει με αίτημα από την πλευρά των εργοδοτών λόγω Αυγούστου.

Αποστείλαμε επιστολή με ημερομηνία 6/9/2023 όπου ζητάμε να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης και υπογραφής σύμβασης.

Συνάδελφοι, όποτε και αν υπογραφούν οι συμβάσεις η Ομοσπονδία έχει βάλει ρήτρα ισχύος με αναδρομικότητα από 1/1/2023.

Επίσης η Ομοσπονδία μας τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει εξώδικη επιστολή για το ξεκίνημα σε διαπραγματεύσεις και υπογραφή σύμβασης με τον εργοδοτικό σύνδεσμο του Σ.Μ.Ε. που έχει αναφορά στα ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ και στα ΛΑΤΟΜΕΙΑ όλης της ΕΛΛΑΔΑΣ.

Απόφαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας είναι να διενεργήσουμε έναν εξαντλητικό γύρο διαπραγματεύσεων με όλους τους εργοδοτικούς συνδέσμους και να συνάψουμε συμφωνίες, συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των συναδέλφων χειριστών από τη μία και από την άλλη  να αποκαθιστούν και την δικαιοσύνη για τα επαγγελματικά προσόντα που διαθέτουμε και προσφέρουμε.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις των εργοδοτών μέχρι τέλους δεν ικανοποιούν το δικό μας πλαίσιο, προφανώς και δεν θα οδηγηθούμε συρόμενοι σε συμφωνία και υπογραφή.

Η παρακάτω κίνησή μας θα είναι να οδηγηθούμε στον ΟΜΕΔ/Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Ευελπιστούμε πως οι εργοδότες θα αναγνωρίσουν τις οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζούμε, θα αναγνωρίσουν την προσφορά μας μέσα στην εργασιακή αλυσίδα.

Όταν θα υπάρξουν περισσότερα γεγονότα που αφορούν την πορεία των διαπραγματεύσεων θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ