ΘΕΜΑ:  Συνάντηση Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου με τον Γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Γ.Σ.Ε.Ε. Ανδρέα Στοϊμενίδη.

Η Ομοσπονδία μας μετά και το τελευταίο εργατικό δυστύχημα σήμερα στην Λαμία συνάντησε εσπευσμένα τον Γραμματέα της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη.

Καταγράφηκε το μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές που καταγράφονται στο επάγγελμά μας και συζητήθηκε εκτενέστερα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το επάγγελμα του Χειριστή Μηχανήματος Έργου με την ανυπαρξία πραγματικών ελέγχων. Ενώ υπάρχουνοι κείμενες νομοθεσίες που προβλέπουν πως οι Περιφέρειες και ο ΣΕΠΕ έχουν την ευθύνη για τους ελέγχους, έχει παρατηρηθεί η μία υπηρεσία να ρίχνει το μπαλάκι των ελέγχων στην άλλη υπηρεσία και επί της ουσίας να μην πραγματοποιείται κανένας πραγματικός και ουσιαστικός έλεγχος.

Το ξέρουν οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις, τα εργοτάξια, πως δεν υπάρχει πιθανότητα να διενεργηθεί έλεγχος και γι αυτό οργιάζουν στην παρανομία. Τα στατιστικά στοιχεία εργατικών δυστυχημάτων που αφορούν το επάγγελμά μας, μας μετέφερε ο Γραμματέας της Υγείας και Ασφάλειας της Γ.Σ.Ε.Ε. είναι συγκεκριμένα και δημιουργούν τρόμο και φόβο, όπου πρέπει να αναγκάσουν την κυβέρνηση για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Εργατικά Δυστυχήματα το 2022:
* 14 νεκροί – 12 σοβαροί τραυματίες.

Το 2023 και 2 μήνες πριν κλείσει ο χρόνος:
* 17 νεκροί και 16 σοβαρά τραυματίες.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση τώρα. Δεν πάει άλλο.

Η Ομοσπονδία μαζί με την Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Γ.Σ.Ε.Ε. θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητή ΣΕΠΕ.

Διεκδικούμε και Απαιτούμε:
* Πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους από τις Περιφέρειες.
* Πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ.
* Κατάργηση του παραβόλου 100€ στην Περιφέρεια στην αίτηση πραγματοποίησης καταγγελίας ελέγχου στο επάγγελμα.
* Δημιουργία Μητρώου Χειριστών Μηχανημάτων  Έργου.
* Ψηφιοποίηση άδειας Χειριστών.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ