ΑΘΗΝΑ:  30/03/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Θανατηφόρο Eργατικό Aτύχημα  στα  PRAKTIKER.

Δυστυχώς  άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προστέθηκε στην βαριά λίστα του επαγγέλματός μας .

Συνάδελφος  χειριστής , με μηχάνημα έργου περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα , ανύψωσε εργαζόμενο πάνω σε ένα ειδικό κουτί που είναι μόνο για την μεταφορά εμπορευμάτων και όχι για την μεταφορά ανθρώπων, με συνέπεια ο εργαζόμενος να πέσει από μεγάλο ύψος, να χτυπήσει στο κεφάλι και να σκοτωθεί.

Πολλά ερωτήματα είναι προς απάντηση για το συγκεκριμένο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

  1. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο υπάρχων κλωβός με την προστασία κάγκελων  που είναι για την ασφαλή μεταφορά και ανύψωση ανθρώπων;
  2. Ποιος έδωσε την εντολή για την ανύψωση του εργαζόμενου; Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος  εργαζόμενος δεν ήταν υπάλληλος των  PRAKTIKER, αλλά εργαζόμενος σε εργολάβο του Δήμου Ελληνικού που έκανε εργασίες  κηπουρικής όμορα των εγκαταστάσεων PRAKTIKER .
  3. Γιατί δεν αρνήθηκε ο συνάδελφός μας όλη αυτή την παράνομη και μη ασφαλή εργασία ;

Εγκληματικές οι ευθύνες όλων : Δήμου Ελληνικού, εργολάβου κηπουρικής , PRAKTIKER.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά στην εργασιακή καθημερινότητα του επαγγέλματός μας  τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς που δεχόμαστε από τις επιχειρήσεις , ώστε ως Χειριστές Μηχανημάτων  Έργου να παραμερίσουμε και να αγνοήσουμε τους κανόνες ασφάλειας για την διενέργεια της εργασίας .

Δεν τους ενδιαφέρει  τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να υλοποιηθεί η διαδικασία  και το έργο γρήγορα και άμεσα, αγνοώντας  τις  πιθανότητες τραυματισμού ή και την απώλεια ανθρώπινης ζωής στο επάγγελμά μας .

Δυστυχώς καταγράφουμε την δυσάρεστη πρωτιά, αυτή των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και οι υπεύθυνοι  : Κράτος και Εργοδότες σφυρίζουν αδιάφορα.

Θέλουν το επαγγελματικό μας προσόν να το αποδομήσουν, να το απαξιώσουν, χωρίς κανένα πλαίσιο εκτέλεσης ασφαλούς εργασίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ

Η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες  για την πραγματική και ουσιαστική διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος και όχι για άλλη μια φορά ο χειριστής να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και να επωμισθεί στο σύνολο την ανευθυνότητά τους.

Την Τρίτη στις 05/04/2022 θα συναντηθούμε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής  Γραμματείας της Εργασίας – Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας  για να ζητήσουμε ενδελεχή έρευνα των πραγματικών αιτιών.

Συνάδελφοι χειριστές  θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στους κανόνες Ασφάλειας διενέργειας της εργασίας μας . Τηρήστε στον απόλυτο βαθμό τους απαραίτητους κανόνες για την αποφυγή ατυχημάτων.

Τυχόν απειλές  και εκβιασμούς από πλευράς εργοδότη τους καταγγέλλουμε στο τηλέφωνο της Ομοσπονδίας μας : 210 5237318.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ